expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 22 May 2016

islamic (?)

I hate sarcasms. Kasi sentap orang dalam berdakwah? 😱 no problem :') tapi biar berpada. Teknik menyentap ni boleh apply to some people je, some akan rasa sentap tapi takdak niat nak berubah, and some or should i say, mostly akan jadi rebellious. Su kurang arif. Sentap sentapkan orang ni su setuju dalam beberapa keadaan, ada yang su kurang setuju, and I found it very rude and sarcastic at times.😞

    Apa uollss selalu cakap tu? Dakwah bilhikmah? Yeahhhh. Dengan hikmah. Dengam kebijaksanaan dan dengan cara terbaik. Takpe bro kita nak perli sikit2(correct me if I'm wrong), sebab bagi su hati manusia ni keras. Nak perli, baru sedar sikit. Tapi again, su tekankan, TAK BOLEH apply pada semua orang.⚡Kita tak tau masalah depa. And kadang ty dengan perli menyentap sentap seribu tu lah depa akan rasa macam depa jahat and taknak berubah.

Dalam hati korang: *ek eleh su ni cakap je pandai*

    Tu sebab su tulis ni. Supaya yang lebih bijak, lebih berilmu, boleh ambil pendapat su yang serba tak tahu ni sebagai idea. I mean, just as an idea. Bukan su kata su betul, hangpa kena ikut cakap su. Ehhh tak tak.. 😷

   Kita approach orang guna cara sesuai dengan dia. So no need nak update status or posts public2 semata2 nak perli orang. Macamlah kita ni ahlil jannah😞😞. Tapi ada waktu, YES PERLU. So here. Kena ada common sense lah. Pikir hati org lain. Jangan pulak mmg dah siap2 target nak perli siapa biar deep biar dia terasa gila biar dia rasa berdosa gila camtu?
Naudzubillah :'(🌿


     Depa bukan orang jahat. Entah2 depa yang kita sibuk sentapkan tu ahli jannah yang Allah dah pilih. Mungkin depa tak dibesarkan dalam suasana islamik macam kamu kamu semua. Mungkin depa punya masalah besar sgt. Tapi? Korang siap perli lagi.

   💞 Depa tak pakai tudung? Hinakah? Depa hisap vape rokok usha perempuan sana sini. Hinakah? Depa tayang muka semata2 nak pungut followers. Hinakah? Depa pi tengok konsert pi AJL lah ABPBH lah. Hinakah? Siapa engkau wahai hamba Allah nak tentukan depa hina ke tak? 🌙 Hidayah milik Allah, dan sekelip mata Allah boleh angkat darjat mereka tinggi jaaauhhhh dr kita. Tapi, yang masih tak follow syariah tu, ubahlah ye sayang. Tak terlambat lagi, tapi takut (naudzubillah), tak sempat.


   Korang tak hina, serious. Itu rahsia kamu dan Allah. Tapi janganlah selamanya kotor. Su ni haaa tak tahulah kotor macam mana di pandangan Allah :'( Janganlah begini, ummah. Teruskan dakwah dengan hikmah. Depends on what you think is best for the mad'u.

PS:🙅 I'm against social experiments on socmeds. Even if you have to do it because the lecturer told you to, do apologise after the experiment. Jangan nak tambah kacau bilau ummah yang emosi tak tentu2 ni semata-mata nak dapat A. Your temporary experiment might cause a long-term misunderstandings and create chaos. Maafkan su su tahu perlu tapi please fikirkan.


 

No comments:

Post a Comment