expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 18 February 2016

. . .

Semalam su mimpi something, tapi setahu su mimpi buruk ni tak baik cerita dekat orang. Mimpi ni sgt2 mengganggu su. Dah banyak kali pun mimpi benda2 macam ni, tapi malam tadi petanda dia lain sikit. Mungkin cuma warning Allah pada su. Ataupun cuma mainan syaitan yang tahu benda2 tu kelemahan su. Su takut. Takut sangat. Rasa nak menangis bila tahu rupanya tu semua mimpi je. Alhamdulillah. Haihh, su tak tahu lah macam mana nak bantu ummah. Umur pun baru setahun jagung. 

     Korang. Yang su boleh cakap, kita ni dah di akhir zaman. Tak perlulah kita tunggu hari yang dijanjikan Allah tu. Lagi baik kita kerjakan amalan betul2 sebab insyaAllah ajal jemput dulu sebelum hari tu. 

   One more thing, jom doakan Malaysia. Su bukan apa. Tapi su ada dengar jugak orang2 tua cakap diorang bimbang dengan cara pimpinan Malaysia dan gaya hidup Malaysia ni, Allah turunkan bala. Naudzubillah. 

   Sorry. Su cuma risau. :(

Monday, 15 February 2016

Jika Aku Edward Cullen :0

Assalamualaikum readers :) Jazakallahu khairan kathiiran. Okay malam ni nak merapu2 sikit. Sorry sebab su laju sgt update posts kebelakangan ni. Tak ramai pun baca hahahaha so minta maaf pada dua followers tercintaku.

Jika Aku Edward Cullen. Or senang cerita, jika aku seorang vampire. (bukan pontianak kay sebab scary.) Yang ni version vampire sweet2 gitu. Jgn cakap su tahyul ke apa pulak muahahaha. Cuma nak buat analogi sikit.  As we all know, vampires  ((dlm movie)) are immortal. Okay jom baca bedtime story su:

Once upon a time,

There was a girl. She's a vampire. People called her Flora. Flora  tinggal di sebuah negeri yang dinamakan The States of Nine. She lived alone. Since she's immortal. She's forever fifteen. Dah banyak kali ulang2 sekolah menengah. 

   One day, she decided to stop going to school and berazam tahun tu adalah tahun terakhir dia akan bersekolah. As usual, Flora akan perkenalkan diri sebagai new student. New books. New friends. New EVERYTHING. And new class. Five Ke E E. What a name! First day at Champ Parker High School was nothing. She sat alone. Staring at the blackboard. Had no interest to make new friends. 

   She had mastered all subjects. One fine morning, datanglah seorang rakan menyapa Flora. They called her Belle. And the others came too. Introducing themselves, greeting, and welcoming her. At first, Flora lari, sembunyi, jauhkan diri dari yang lain. Sebab apa? Sebab once they finished highschool, she has to move away ; she has to cut all connections with them. Because as far as she was concerned, nobody should meet her again after this year. 

   Tapi the classmates tak pernah give up. They helped her, they stayed by her side, they shared everything with her; like a family. Unlike her old classmates. They gave her gifts at times, reminding her every single day how much they valued her. Belle, Jojo, Haware, Yunyun and Flora grew so close. They promised to love each other despite everything. 

   One night, Flora sat on her bed; thinking and weeping. "Should I tell them? The fact that im different? That I have nothing to offer but loyalty. Humans are not for vampires. Aren't they?" She cried all night,  as she had never had bestfriends for her entire 400 years life. 

   The next morning, Flora told Belle, Jojo, Haware, and Yunyun everything! She cried so hard knowing that they would all be terrified and scared of her. They might kill her too. It could be the turning point of her life. She said, "Girls, Im a monster. Im nothing but a monster. You are all so beautiful, and Im not. You made me feel alive, when Im not. You made my days, when all I have were nights. Im so sorry"

   Belle: A monster? You are gorgeous!
   Haware: You are the one who makes us alive.
   Jojo: You made my days, Flora.
   Yunyun: I prefer living with a vampire like you than humans.

   They fell into each other's arms. Flora had nothing to regret now. She had everything. They decided to stay together, walaupun masing2 penuh dengan imperfections. 

Fifty years later. . .

   Belle looked at her grandchildren. They were playing happily by the pool; carefree. She went inside the house and she took a frame. The picture reminded her of old times. With Yunyun, Jojo, Haware and . . . Flora. Yes, Flora. Beautiful she is. They were all long gone. Leaving memories and good days.  
Well, nothing stays forever, right? Except Flora. 

The wind blowed. . .

   Belle smiled. Flora's already by her side; smiling. Belle was very grateful to have this fifteen years old girl in her life. She promised to stay, and she did. They all did. Belle held her hands, pulling her closer. Belle said, "Flora, I, too will be leaving this world soon. I wish I could stay young and beautiful like you. But I cant. What will happen to you, dear Flora?"

   Flora stared right into Belle's eyes, and she cried. "I know, Belle. I know. But Im okay. As far as your love stays with me. I have loved you for years. And I'll love you for a thousand more." 

   Friends are something. 


- NO END-
(as there are no endings in a relationship)

Ampunkan broken english yang manglish macam hape tu.
   

   

   
   


Sunday, 14 February 2016

Chapter 5: Anna

-Love is putting someone else's needs before yours-

Anna.  The most lovely girl in my life. She has her ups and downs. But when she's downbeat, she has never let her mood affects her. Maybe sometimes. Anna. Ada kalanya dia senyum je. Ada kalanya dia gelak je. Ada kalanya dia nangis. Ada kalanya dia diam.

   She puts me before herself. Ikhlasnya dia menghulur bantuan bila su susah. Ikhlasnya dia duduk di sebelah su waktu su menangis. Sayangnya dia pada su mungkin lebih dari sayangnya su pada dia. Ada kalanya su letih study, dia sanggup ajarkan su apa yang su tertinggal. Percayalah cakap su. Anna mungkin kata2 dia kasar, mungkin dia selalu ego, mungkin dia selalu pentingkan pendirian sendiri. 

   Tapi su dah tak tahan. Tak tahan dengan pandangan orang lain pada Anna. Ada yang kata dia pentingkan diri, manja, rampas su dari kawan2 lain. No! She's not. Dari jauh, Anna mungkin mcm tu. Cuba buka hati tu kenal dia betul2. Barulah sedar betapa baiknya hati Anna.  Malangnya, tak ramai yang nak buat macam tu :( Lebih suka buat spekulasi sendiri. 

   Ada juga yang pandang rendah pada dia. Hmm part ni su kurang faham. Apa kurangnya Anna banding kita semua, ye dok? Kenapa boleh layan orang lain elok2, tapi bila dengan Anna layan gitu2 aje? Mungkin ada sebabnya yang su sendiri tak tahu. Aasiif atas kejahilan su.

   Anna. Thank you, sayang for everything. Terima kasih sebab stay dengan su tak kira apa pun jadi. Terima kasih sbb maafkan kekasaran su yang kdg2 mmg tak jaga hati Anna. Terima kasih sbb jadi sahabat su walaupun Anna terpaksa terima macam2 kecaman bila kawan dengan su. Terima kasih sebab teman su menangis. Terima kasih sbb ingat pada su sedangkan su lupa pada Anna. Terima kasih sbb belikan su tart waktu birthday. Terima kasih sbb sanggup tebalkan muka pusing sana sini dalam bilik guru sbb nak ingatkan semua cikgu pasal birthday su. I value our friendship.

   Su sayang Anna. Sangat sayangkan Anna. Banyaknya kurang su ni, Anna masih boleh terima. Banyaknya salah su, Anna masih maafkan.

   Dearest, su harap dearest dapat tempat mulia di sisi Allah. Semoga malaikat sentiasa memayungimu. Dan semoga pintu syurga terbuka untukmu.



"Some people are worth melting for"


Loving can hurt
Loving can hurt sometimes
But it's the only thing that I know
When it gets hard
You know it can get hard sometimes
It is the only thing that makes us feel alive

We keep this love in a photograph
We made these memories for ourselves
Where our eyes are never closing
Hearts are never broken
Times forever frozen still

(Photograph)


-ukhti-

Chapter 4: Mulan

.My, my, what beautiful blossoms we have this year. But look, this one's late! I bet when it blooms, it will be most beautiful of all" said Fa Zhou, Mulan's father.

Oh my Mulan! Su gelar dia ni mulan sbb dia sepet2 lepas tu putih sgt. Tapi. Sbb utama su pilih Mulan sebagai nickname dia, sebab dia nampak kasar, tapi jiwa dia lembut sangat. Mulan. Kalau pandang dari jauh, memang nampak selamba, keras hati. Tambah pula dgn mata yang tajam seakan menjeling. Sedangkan, Mulan sgt prihatin dgn guru2 and sahabat2.  Dalam apa2 pun yang kami semua usahakan, Mulan mesti akan participate and hulurkan bantuan. Disayangi ramai sebab dia periang, bila senyum memang memukau.

   The stone. Ada kalanya su pandang awak lama2. Su pandang. Nak perhati. Betul ke awak betul2 keras hati. Betul ke awak kurang kisah dengan orang lain. Salah! Khoto'!

   Awak mudah tersentuh. Awak seronok bila awak dihargai. Awak nak manja2 jugak macam orang lain. Tapi awak segan. Awak nak juga kdg tu bermanja dengan ibu. Tapi awak malu. Awak nak juga jiwang waktu2 tertentu. Tapi awak tak tunjuk. 

   Benarlah kata orang. Gadis. Hati mmg macam kaca. Tapi kalau kita susun dan jaga kaca tu elok2, pasti kukuh kan! Awak.. Awak tak lama lagi bukan lagi sahabat yang ibu boleh jaga, boleh perhati dari jauh. Awak jauhh. Jauh dari ibu.

   Mulan. Tak lama lagi Mulan akan pergi berperang. As a woman. Semua benda akan makin susah. Stay strong, princess. Ibu? Ibu harap sangat saat2 ibu dengan Mulan and waktu2 ibu dengan korang semua kan jadi core memories yang ibu takkan lupa. Mungkin ibu tak berani bermanja dengan Mulan depan2, tapi hati ibu siapa yang tahu. Semoga menjadii ahlil jannah, hawa. :)

"The flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all."
   


Saturday, 13 February 2016

Missing you. ((part 2))

Okeyh. Fuhhh dah selesai kerja.

   Rindu sangat. Kalau dok scroll gallery dekat hp tu, sonang yo leleh air mato. Lagi2 bila terkenang balik apa jadi time tu. Tadi bila kakak sebut Ustazah Azlina, terus rasa rindu dengan ustazah molek sorang tu. Rasa nak peluk ustazah2 semua, nak habaq dekat depa betapa rindunya ceq pada depa. Betapa bersyukur nya dipertemukan dengan diorang ni.

   Berbalik pada sahabat2 ku yang taklah perfect taklah hebat mana taklah havoc mana tapi amat su cintai itu… su rasa diorang ni Allah hantar dalam macam2 bentuk. Ada yang datang sebagai peneman. Ada yang jadi pengajaran, ada yang Allah hantar untuk tolong su. Yang share ilmu? Memang ramailah.    Walaupun taklah orang kata number one student dekat sekolah, diorang tetap bersungguh nak mengajar. Kalau su tengah takda duit, atau most of the time lupa nak bawa duit, diorang lah yang hulur.

   Masing2 ada kelemahan. Dan masing2 jugak ada kelebihan. Memang su kalau nak kira salah su pada diorang ni haihh entah2 tak mampu diorang nak maafkan. Berdosanya su. Tapi jujur su cakap, diorang appreciate su sebagai sahabat. Memang lah kadang tu marah, gaduh, masam muka, lancar konfrontasi, tak puas hati, kami tetap pada akhirnya sedar yang kami ni bukan sesiapa tanpa kawan2. Kami nangis sepuasnya kalau part minta maaf tu of course lah kan dosa bertingkat-tingkat.

   Eh? Result dah dekat lah.

Missing you.

Ya Allah. Harini rasa rindu tu serang su macam haihhh memang rasa berat sgt. Rindunya Subhanallah dahsyat jugak ek. Terasa hilang pulak semua kenangan. Lama dah tak nampak wajah2 diorang ni ishh. ada kala tu pernah jugak su rasa macam haihh let go je lah diorang pun tak lama lagi nak pergi macam2 tempat. And mungkin, just 'mungkin', kami tak dapat bersua dah.

   Tapi. Macam mana kita nak lari dari precious friends macam tu. Yang susah ada dengan kita, senang kita dia tumpang gembira. Rutin su tiap2 hari dekat sekolah dulu semua Allah dah tarik. Allah bagi pulak su cabaran alaf ke 21 ni. Jap lepas ni su nak sambung.

Thursday, 11 February 2016

huha huha

Baru je last week, keluarga ukhti dari Sabah dtg. Lepas tu, kami pergi ke Muadzam Shah, Pahang utk jumpa dgn keluarga dari Johor. Abe kami ni bakal bernikah dgn org Pahang. Sampai je dekat sana, kitorang semua ((family I sgt besar)) chit chat chit chat, bual kosong, kecoh macam hape je. Maybe kalau ada org lalu rumah homestay tu time tu, msti diorang ingat kitorang ni gila. Sbb kami punya bercakap tu sebenarnya mcm menjerit. HAHAHAHAHA.  Malam tu kami pun gerak lah ke rumah perempuan.. Family Sabah ukhti ni sgt kekok dgn adat kita kita dkt Semenanjung ni. Diorang ikutkan aje. Alhamdulillah, abe selamat bernikah.

   Ukhti pelik, knp ramai yg pandang rendah dekat org Sabah. Terutamanya keluarga susah mcm keluarga ukhti ni. Ye, ukhti akui. Mmg pelajaran kami ni tak tinggi, kerja tak hebat mana, banyak kurangnya. Kami ni mmg jakun. Ke KLCC pun dah rasa mcm nampak Eiffel Tower. Banyak adat kami yg org lain tak paham, bahasa kami pun lain dari biasa. Kami gemar hidup ramai2, bonding. Kami ni senang cerita sgt sgt sgt sgt sayang dengan setiap ahli keluarga. Tak kisahlah anak buah ke, ipar duai ke, sepupu dua kali ke, sampai keluarga jauhh pun masih rapat. Nama kami? Mmg pelik2.

   Tak kira lah susah mana pun ahli keluarga kami, yg lain akan pakat tolong ramai2. Tu cara kami. And kami tak bangga diri. Kami tak tunjuk action dekat orang. Mungkin tak semua macam ni. Tapi sebahagian besar family ukhti mmg mcm ni. And RESPECT! Sgt respect dengan org yg respect kami. Kalau ada tetamu, biarpun tak banyak boleh jamu, apa yang ada tu kami keluarkan. And serius cakap, org semenanjung yg masuk keluarga kami mmg akan culture shock kejap.

   Macam mama ukhti. Dia sebenarnya sebelum nikah dengan papa ukhti, papa ukhti insist mama ikut balik kampung di Sabah. Nak tunjuk yg papa ukhti ni hidup susah, tak banyak boleh offer dekat mama. And taknak mama menyesal lepas kahwin dgn papa. Alhamdulillah, mama ukhti terima papa seadanya. Hari2 pi kerja tempuh hujan panas sama2 atas motor. 

   Biarlah 'kampung' mana pun kami ni. Kami bangga dan kami bahagia ada keluarga sebaik ini. Ukhti bersyukur Allah kurniakan keluarga yg sgt baik dua2 belah. Ukhti rasa beruntung and sentiasa berdoa moga kami semua ni ahlil jannah. Dapat lah berkampung ramai2 dekat syurga nanti. Hehehhe. Hangpa semua doakan ya. 


Assalamualaikum.

-ukhti-