expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 27 January 2016

Women. ( The world's most precious diamonds)

"The muslim woman who understands the teaching of her religion has wise and correct standard when it comes to choosing a husband"

"A woman's best jewellery is her shyness" - Sayyidatina Fatimah az-Zahra

"Islam has raised the status of woman from below the earth to so high that paradise lies at her feet"

"Men, be gentle with women when they please you and when they displease you" -Dr. Bilal Philips-

"When she is born, she opens the gates to Paradise. When she's married, she has completed half of her religion, and when she's a mother, paradise lies under her feet"

"Take my advice with regard to women. Act kindly towards women, for they were created from a rib, and the most crooked part of a rib is its uppermost.If you attempt to straighten it; you will break it, and if you leave it alone, it will remain crooked; so act kindly toward women" -Rasulullah, Muhammad S.A.W-

"If having children is a blessing, a righteous wife is the mother of all blessings" - Syeikh Yasir Qadhi-



Cuba teka kenapa su share semua ni? Haaa, sebab sekarang ni banyak pengaruh2 Barat yang selalu cakap muslim women ni oppressed lah dikongkong lah ditindas lah. NO! Kepada girls2 di luar sana, kita ni dah diangkat oleh Allah darjat kita disisi Islam. Jadi kita kena yakin dan sentiasa berdoa pada Allah azza wajalla. 

Nak tengok beberapa pendapat barat? Here you go, :

 




.  .  .  . "Ya Allah, lindungi kami kaum wanita, keturunan Hawa dengan perlindunganMU yang Maha Besar dari fitnah akhir zaman ya Allah. Allahumma ahyina bil iimaan. Allahumma amitna bil iimaan. Allahumah syurna bil iimann. Wa adkhilnal jannata maal iimaan. Aaamiin." 





Wednesday, 20 January 2016

Korang ingat tak?

Ingat tak .  .

 kita gilir2 tunggu turn tandas time mukhayyam.
 kita berhempas pulas dengan kamus Arab.
 kita bagi semangat dekat kawan2 time compete dekat Ihtifal.
 kita semua nangis ramai2 dalam surau.
 kita main2 dalam bilik wudhu.
 kita sorok2 makan.
 kita nanyi lagu birthday tiap kali birthday sesape,
 kita gelabah buat homework bila orang lain ingatkan.
 kita kumpul ramai2 cerita kosong.
 kita nyanyi kuat2 waktu budak lelaki takde.
 kita cat kelas sama2.



Ingat tak korang...

Amirah sapu kelas hari-hari.

Jijie buat muka pelik bila dia menari.

Aja punya mata dah nak terlelap waktu satu subjek tu.

Amno buat jelingan maut dekat semua orang. (hahahahha)

Fara mengelamun masa cikgu ajar.

Bellon kunyah makanan perlahan2.

Zahirah sibuk betulkan spect sambil salin nota.

Pana ketuk2 meja guna tangan and kadang tu buat muka mengejek bila ada orang pandang.

Wahyu selalu tanya cikgu soalan2 baru yang buat semua orang terhibur.

Piah buat muka blurr sepanjang masa.

Yano buat2 fokus padahal dia dah ngantuk.

Ain sibuk angguk dengan setiap apa yang cikgu kata. (sambil menganga)

Moi gelak dengan setiap lawak Teacher Ju.

Pah sibuk tulis diari.

Zati betulkan tudung dengan muka garang.

Awa sikit2 gelak sikit2 bercakap kadang2 fokus. 

Su??

Su pandang korang most of the time. Korang je tak perasan. Yelah sebab memori tu precious sangat. Little things yang kadang kita semua ambil mudah. 




:)

Assalamualaikum.

Tiba2, harini su rasa sunyi sgt. Su takut tak dapat jumpa kawan2 lagi :( Su takut sgt. Moga Allah pertemukan lagi. Aamiin.

Last year, tiap pagi.. Su akan bangun tidur, mandi, solat, and terus ke sekolah. Sarapan? Hehe Su jeis tak selera breakfast sebelum pukul 7. Tu sbb masa recess, Su dgn Awa cepat2 turun rehat beli nasi lemak/mihoon tomyam/nasi goreng dgn nugget. Biasanya, ada yang kirim makanan ((special delivery)).

Aip terlompat sampai rehat pulak. Okay, pagi2 tu bila melangkah masuk, biasanya akan terserempak dgn pengetua tercinta yg tak putus2 senyum. Kadang tu, pengetua pegang tangan lama sikit tanya apa2, "Form 5 ke? Belajar rajin-rajin" "Anak saya seorang ni kelas mana ye? Yang buat jamuan semalam ye?" "Waalaikumussalam.." .  .  ,  Tu lah pengetua kami. Yang mmg brsungguh. Tak kisahlah org kata  'SMK'  je pun, ilmu tu dekat mana2. Lepas tu, Su akan ke perhimpunan.. Sekolah kami tiap pagi pasang lagu nasyid, zikir, bacaan Al-Quran, Time tu kalau Su buka buku, mmg ilmu mudah masuk.

Tamat assembly, masuk kelas! Biasanya kalau first period ni waktu cikgu2 sains mmg semua malas je melangkah ke lab. Tapi ye kami gigihkan jugak. Biasanya paling awal naik Faroh atau Moi.  Bila waktu addmath, semua dah hilang semangat. Alhamdulillah, teacher kami Subhanallah mmg hati dia tu baik yang amat. Penyabar, selalu positif. Haa kami KAA ni special. Hari Isnin dan Khamis class sampai pukul 5. 2 kali rehat. 20 minit tu jugaklah kami kejar makan, solat bagai. Hmm, gigih jugak kita semua kan, korang?

Arabic time! Tak tau nak cakap apa. Ustazah ni mmg terbaik! Ntah apa yang buat kami berdebar tiap kali dia nak masuk. Padahal dah macam ibu sendiri. haihh kalau nak terus menulis boleh menangis agaknya. Rindunya.

Sunday, 17 January 2016

typing...

Chapter 3: Katniss Everdeen 


I was just joking. I was trying to cheer her. Dengan muzik yang boleh tahan sedih, students gilir2 salam cikgu, nangis sana, nangis sini, I myself couldn't wait to start crying. Last year. Siapa tak sedih kan? . . . . . Su tengok dia lama2. Su kacau dia sambil cuba nak tarik tangan dia. ((sebab dia sorok muka dgn tangan)). I looked at her.

 "Alaaa katniss.. Takkan dah nangis kot. Alolololo siannya dia.." Aku gelak2. 

She's tough. Cakap straightforward gila. No filter. HEHEHE. Katniss jenis yang jarang senyum, suka menjeling, tak pernah cakap depan2 yang dia care pasal orang, nampak 'macam' hati batu. But toyear, (( Today = hari ini ; Toyear= tahun ini)) hahahha jk jk. Okay. Toyear, I discovered her true self. Ada satu saat tu, dia kena pimpin something. And kebanyakan 'org yg dipimpin' was mad at her. Yes.I have to admit, she was wrong. So, she asked me what was wrong, and okay kalau siapa2 kenal su, su mmg tak pandai cakap straight, sbb hati orang lain tu bagi su penting. So, I told her few things yang su tak setuju dengan cara dia. Tapi tak semua. Until one day, she braved herself and dia tanya apa salah dia dekat sorang kawan. Si kawan ni pun terus terang bagitau dia semua benda, straight and no belok2. Katniss buat muka selamba. And terima je semua tu. But I know, deep inside her, she was sad. Esok tu dia terus ubah cara dia, and buat yang terbaik untuk betulkan keadaan.Su mmg impressed gila dengan Katniss. Dia terima salah dia, and dia ubah, and tak pernah ungkit dah pasal tu. 

... I looked at her. And yes she was crying. She was the first to cry that day. Katniss yang orang nampak garang and hati batu tu, menangis. And su terus hiba. Su nak cakap sikit la. Katniss ni memang antara orang yang bagi su special and one of a kind. Dia appreciate kawan2 and memang dia kadang tu jarang jaga hati orang, tapi dia sentiasa cuba dari hari ke hari. To be better. Tahun ni, kitorang banyak spent time sama2, buat kerja gila, and we finally became bestfriends. She's different. And wonderful. :) I love that girl.