expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 22 May 2016

islamic (?)

I hate sarcasms. Kasi sentap orang dalam berdakwah? 😱 no problem :') tapi biar berpada. Teknik menyentap ni boleh apply to some people je, some akan rasa sentap tapi takdak niat nak berubah, and some or should i say, mostly akan jadi rebellious. Su kurang arif. Sentap sentapkan orang ni su setuju dalam beberapa keadaan, ada yang su kurang setuju, and I found it very rude and sarcastic at times.😞

    Apa uollss selalu cakap tu? Dakwah bilhikmah? Yeahhhh. Dengan hikmah. Dengam kebijaksanaan dan dengan cara terbaik. Takpe bro kita nak perli sikit2(correct me if I'm wrong), sebab bagi su hati manusia ni keras. Nak perli, baru sedar sikit. Tapi again, su tekankan, TAK BOLEH apply pada semua orang.⚡Kita tak tau masalah depa. And kadang ty dengan perli menyentap sentap seribu tu lah depa akan rasa macam depa jahat and taknak berubah.

Dalam hati korang: *ek eleh su ni cakap je pandai*

    Tu sebab su tulis ni. Supaya yang lebih bijak, lebih berilmu, boleh ambil pendapat su yang serba tak tahu ni sebagai idea. I mean, just as an idea. Bukan su kata su betul, hangpa kena ikut cakap su. Ehhh tak tak.. 😷

   Kita approach orang guna cara sesuai dengan dia. So no need nak update status or posts public2 semata2 nak perli orang. Macamlah kita ni ahlil jannah😞😞. Tapi ada waktu, YES PERLU. So here. Kena ada common sense lah. Pikir hati org lain. Jangan pulak mmg dah siap2 target nak perli siapa biar deep biar dia terasa gila biar dia rasa berdosa gila camtu?
Naudzubillah :'(🌿


     Depa bukan orang jahat. Entah2 depa yang kita sibuk sentapkan tu ahli jannah yang Allah dah pilih. Mungkin depa tak dibesarkan dalam suasana islamik macam kamu kamu semua. Mungkin depa punya masalah besar sgt. Tapi? Korang siap perli lagi.

   💞 Depa tak pakai tudung? Hinakah? Depa hisap vape rokok usha perempuan sana sini. Hinakah? Depa tayang muka semata2 nak pungut followers. Hinakah? Depa pi tengok konsert pi AJL lah ABPBH lah. Hinakah? Siapa engkau wahai hamba Allah nak tentukan depa hina ke tak? 🌙 Hidayah milik Allah, dan sekelip mata Allah boleh angkat darjat mereka tinggi jaaauhhhh dr kita. Tapi, yang masih tak follow syariah tu, ubahlah ye sayang. Tak terlambat lagi, tapi takut (naudzubillah), tak sempat.


   Korang tak hina, serious. Itu rahsia kamu dan Allah. Tapi janganlah selamanya kotor. Su ni haaa tak tahulah kotor macam mana di pandangan Allah :'( Janganlah begini, ummah. Teruskan dakwah dengan hikmah. Depends on what you think is best for the mad'u.

PS:🙅 I'm against social experiments on socmeds. Even if you have to do it because the lecturer told you to, do apologise after the experiment. Jangan nak tambah kacau bilau ummah yang emosi tak tentu2 ni semata-mata nak dapat A. Your temporary experiment might cause a long-term misunderstandings and create chaos. Maafkan su su tahu perlu tapi please fikirkan.


 

Nikmat

Nikmat Allah itu meliputi langit dan bumi. Baru sedar, kan? Besarnya nikmat yang Allah beri. Ada mak. Ada ayah. Ada rumah. Ada makanan. Ada nyawa. Lebih dari cukup!

   Alhamdulillah, nikmat yang Allah kurniakan ni masih Allah curahkan pada su. Su takut. Takut tunggu saat semua ni ditarik. Su rasa hidup su senang. Sampai su bimbang,gelisah, takut yang amat menunggu apa kesusahan yang Allah akan letakkan di jalan su. 🌼


   Mustahil su dapat hidup,bernafas,sampailah ke saat ini tanpa izin Allah.🍁 Everything is impossible without Allah. Of course. He's the one who created us and people before us.

   Syukur itu luas maknanya. Ada syukur kadang2. Haaaa ni yang selalu kita buat. Syukur bila dikurniakan rezeki dan hajat ditunaikan. Waktu tu lah terasa Allah amat dekat dan Maha Mengasihi kita.☔ Terasa disayangi. Syukur yang sebenar-benarnya ialah bila kita bersyukur setiap detik. Atas nafas yang masih diizinkan berhembus. Atas segala yang Allah berikan, kebaikan mahupun keburukan. Susah tau nak apply syukur all the time ni.

   Bangun pagi, sebelum ke sekolah, sarapan dgn mentega kacang Sunbear! Ehhh! Muahaha lame lame lame gila lawak su. Okay pardon my lameness.🙈 Bangun pagi, ucap Alhamdulillah. Lagi perghhh syiok lah kalau hafal doa bangun tido. Lepas solat, zikir Alhamdulillah 33x  (or more). Nak makan, ucap Alhamdulillah. Lepas makan, ucap Alhamdulillah. Pandang wajah mak ayah, ucap Alhamdulillah. Waktu2 teringat nak sebut, sebutlah Alhamdullilah!

   😻 Mungkin cuma lidah yang menzahirkan, tapi hati tak ikut sama. No worries lah! Bila bibir basah dengan zikrullah, hati kita pun qu putehh sikit demi sikit. Thank Allah for everything, for every second, even NOW. Thank him for NOW. Alhamdulillah! ❤

Thursday, 19 May 2016

Nostalgia (do read this along with the song, Bimbang acoustic version, music only)

Aku rindu. Sunnguh rindu. Dah lebih sedekad waktu tu berlalu. Waktu usiaku baru sekitar 5 ke 7 tahun. Waktu yang paling banyak mengajarku tentang rasa ingin tahu. Tentang indahnya dunia. Tentang bahagianya hidup. Aku rindu itu. Sungguh.





   Dulu, ayah selalu bawa aku, kakak, dan satu-satunya adikku waktu tu, berjalan-jalan sekitar bandar Kuala Lumpur, tempat ayah mencari sesuap nasi. Mungkin bukan sesuap dah. Sebab anak dah tiga. Selesai saja bermain di pejabat ayah waktu petang, ayah akan bawa kami pusing KL. Sebab kami tiga beradik suka tengok lampu di tepi-tepi jalan. Kuat lagi memori tu.




   Masih samar-samar aku nampak lampu yang berwarna-warni tu. Sampai tengah malam kami pusing. Biasanya, aku duduk sebelah ayah. Sebab kakak dan adik gemar duduk di belakang. Aku ingat lagi, (ya Allah, sebaknya :( ) . Aku ingat lagi tiap kali aku terlelap, ayah akan sandarkan kerusi sesandar-sandarnya supaya aku dapat tidur dengan selesa. Kami akan terlelap sampailah ke rumah. Ada juga sekali dua ayah dukung. Tapi selalunya ayah akan kejutkan kami.




   Tiap kali kami bangun dalam keadaan mengantuk, ayah akan tunjukkan jarinya. "Ni nombor berapa?" . Kami akan cepat2 jawab, "dua lah papa". Ayah akan senyum. Mak sambut kami di rumah. Walaupun dah tengah malam.




   Ohh baru aku sedar. Masa tu sangat berharga. Tak mungkin aku ulang lagi. Ohh baru aku sedar. Bukan dulu aje. Sampai sekarang pun ayah akan sandarkan kerusi aku bila aku tersengguk-sengguk ngantuk. Ohhh baru aku nampak. Sampai sekarang pun ayah tak jemu pujuk aku bila aku merajuk. Berjenaka, buat lawak2 hambar, yang sebenarnya mengisi hidup kami adik-beradik. Ohh baru aku sedar. Ayah masih genggam tangan aku seeratnya tiap kali nak melintas jalan. Sampai sekarang.




   Ayah selalu pulang lewat malam sekarang. Macam dulu juga. Macam mana pun ayah letih, dia akan jenguk kami yang sedang lena. Dia akan selimutkan. Termasuk aku yang dah besar panjang ni. Ya, haritu aku pura-pura tidur sebab takut ayah tangkap tidur lambat. Akhirnya, aku nangis terharu sebab ayah selimutkan.

    Mak kata ayah terlalu manjakan kami. Hujan setitik pun susah nak sentuh kami bila ayah ada bersama. Mesti ayah payungkan. Kalau tiada payung, ayah tutup kepala kami dengan bajunya.




   Ayah. Selalu cuba isi masa kami adik-beradik dengan gelak tawa. Walaupun dia tegas, aku tahu, jauh dalam lubk hati dia, tegas itu kerana dia takut melepaskan anak-anaknya. Dia takut bila aku berjalan dengan kakak ke mana2 tanpa dia. Dia risau bila kami jauh. Aku tahu. Lebih dari mak, ayah akan lebih susah nak lepaskan aku bila aku nikah nanti. Takkan ada lelaki yang cukup baik di matanya untuk jaga aku.



   Ya Allah, aku selalu saja berangan ingin kahwin awal. Ingin bersuami. Tapi aku sedar. Aku belum puas duduk dengan ayah. Dengan mak. Aku belum puas bermanja dengan ayah. Aku belum puas pegang tangan ayah. aku belum puas peluk ayah. Ya Allah, bawalah daku bersama ayahku nanti di syurga. Aku ingin bermanja dengannya selamanya, Ya Rabbi.  Ayah, anakmu ini tak ingin membesar. Tak ingin duduk di pangkuan lelaki lain. Tapi, itulah fitrah yang kita semua kena akui. Setiap pertemuan pasti ada perpisahan.




Papa, alo loves you  :)

Sunday, 8 May 2016

Allahuakbar Allahuakbar

Allahuakbar walillahil hamdu! 🍁 Allah itu satu. Tiada yang sekutu baginya. No dream is too high, no du'a is too big, not for Allah. Hayya alas solaah! Hayya alal falaah! Nak berjaya? Solatlah :') "when you put your head on the earth for sujood, you are actually putting an end to your problems"  Just a simple reminder, sisters. Kita semua dah sedia maklum, tapi tu lah manusia gemar bertangguh. Taubat pun nak tangguh, astaghfirullahu lii walakum :'(
"When you are making tawba, do not ask Allah only to forgive your sins, but to forgive you for your unfulfilled responsibilities"

To be continued after maghrib..

Saturday, 2 April 2016

Spirit boosters :))))

Cikgu Wan:"No birds soars to high if he/she soars with his/her own wings, without win". Congrates.. n always move on.."

Puan Pengetua: " In Syaa Allah sayang... jaga diri baik2. Hadiahkan kejayaan kpd ibu ayah tercinta"


Friday, 1 April 2016

Engaged? No.

You know what?

Two days ago which was wednesday, a good friend of mine asked us to watch a video on utube, 'Jeans vs Skirts'

Cliche. But it brings deep message. Simply touched my heart, and okay i thought, " wow benda kecik macam ni pun boleh kacau hubungan aku dengan Allah " . :(

To be real honest, I did have 'crush'; or should i add 's' because i had a lot of guys in my mind. I was insane. I hate it. But I keep having feelings.

Until one day. I saw a picture of my 'guy' with a girl next to him. I cried all night long. I told you. I was insane. so, I started making assumptions and i WAS VERY MAD.

She's pretty, cute, nice and sadly, I like her too hahahaha.  So, I asked Allah for guidance. I wanted to keep myself focused and i dont want to have any special feelings towards a guy.

Alhamdulillah, I am not crushing over anybody. NO MORE. NO NO NO. I believed in fate and destiny and that good men are for good women.

If I am destined to be a forever-alone-woman (( I still nak kahwin okay hahahaha)), I hope He'll let me to get married in Jannah. " Ilaahi lastu lil firdausi ahla" :(  Ya Allah, guide me. Away from all temptations.

-ukhti-

a little guide from an unknown

hannah: Im not a good muslim obviously, but i want to be one. i suppose you can suggest some steps for me to improve my solah, i hope so.


A.M.: Well that's great that you are making such efforts and improving as a muslim.


A.M.: I pray Allah makes you very successfull in Islam


A.M.: In order to improve your Salah is firstly making it a clear goal of yours, make sure you make your goal everyday when you wake up that today I will pray 5 salah


A.M.: also, some things which effect the salah is if you listen to music, this can effect your salah and ability to concentrate


ps: hannah tu ukhti

Tuesday, 29 March 2016

deceived

Bismillahirrahmanirrahim. . .

A: I am afraid. Of everything. I shouldn't be afraid. Of anything, but Allah.Such a deceiver I am. Deceiving people, pretending to be nice. Im not.I am nothing. Dirty. Black.  Ignorant.  A perfect fool.I must change. For better. 


B:  And isn't Allah sufficient for you? Look around you. He created a world, a tiny world, a beautiful world, many humans are proud of. He blessed you with parents, a shelter, and most importantly, a life. He keeps giving you chances. Sending you gifts you never expected. And, yes. We are all dirty. Filthy.  So what? Is that the end of the world? Are we not given a chance? I figured out some simple steps that may help you, sis. May Allah guides you and make you among His loved ones.

1. DO NOT EVER miss your five-times-a-day solah.

2. Ask Allah for guidance and ask Him to give you more strength in what you can do best to serve your deen. 

3. Keep yourself busy with zikr and read the Quran.

4. If you're a student, be grateful for every single knowledge Allah has chosen you to know. 

5. Choose to be close to Allah. Every decision lies on your hands. So, choose him. Over dunya.

And Im sorry if I said these steps are simple. They aren't simple. So, ask Allah for more and more strength,keep climbing and never look back. Yes, we must repent for our sins. But do not punish yourself, for we are nothing,and we cant bear too much burdens. SO,take a new step. Towards Allah. For he promised Heaven for the believers(al-mukminin). I shall stop writing. I have to go. Sis, may you be one of His angels in the Firdausi. 


Assalamualaikum. 



Thursday, 18 February 2016

. . .

Semalam su mimpi something, tapi setahu su mimpi buruk ni tak baik cerita dekat orang. Mimpi ni sgt2 mengganggu su. Dah banyak kali pun mimpi benda2 macam ni, tapi malam tadi petanda dia lain sikit. Mungkin cuma warning Allah pada su. Ataupun cuma mainan syaitan yang tahu benda2 tu kelemahan su. Su takut. Takut sangat. Rasa nak menangis bila tahu rupanya tu semua mimpi je. Alhamdulillah. Haihh, su tak tahu lah macam mana nak bantu ummah. Umur pun baru setahun jagung. 

     Korang. Yang su boleh cakap, kita ni dah di akhir zaman. Tak perlulah kita tunggu hari yang dijanjikan Allah tu. Lagi baik kita kerjakan amalan betul2 sebab insyaAllah ajal jemput dulu sebelum hari tu. 

   One more thing, jom doakan Malaysia. Su bukan apa. Tapi su ada dengar jugak orang2 tua cakap diorang bimbang dengan cara pimpinan Malaysia dan gaya hidup Malaysia ni, Allah turunkan bala. Naudzubillah. 

   Sorry. Su cuma risau. :(

Monday, 15 February 2016

Jika Aku Edward Cullen :0

Assalamualaikum readers :) Jazakallahu khairan kathiiran. Okay malam ni nak merapu2 sikit. Sorry sebab su laju sgt update posts kebelakangan ni. Tak ramai pun baca hahahaha so minta maaf pada dua followers tercintaku.

Jika Aku Edward Cullen. Or senang cerita, jika aku seorang vampire. (bukan pontianak kay sebab scary.) Yang ni version vampire sweet2 gitu. Jgn cakap su tahyul ke apa pulak muahahaha. Cuma nak buat analogi sikit.  As we all know, vampires  ((dlm movie)) are immortal. Okay jom baca bedtime story su:

Once upon a time,

There was a girl. She's a vampire. People called her Flora. Flora  tinggal di sebuah negeri yang dinamakan The States of Nine. She lived alone. Since she's immortal. She's forever fifteen. Dah banyak kali ulang2 sekolah menengah. 

   One day, she decided to stop going to school and berazam tahun tu adalah tahun terakhir dia akan bersekolah. As usual, Flora akan perkenalkan diri sebagai new student. New books. New friends. New EVERYTHING. And new class. Five Ke E E. What a name! First day at Champ Parker High School was nothing. She sat alone. Staring at the blackboard. Had no interest to make new friends. 

   She had mastered all subjects. One fine morning, datanglah seorang rakan menyapa Flora. They called her Belle. And the others came too. Introducing themselves, greeting, and welcoming her. At first, Flora lari, sembunyi, jauhkan diri dari yang lain. Sebab apa? Sebab once they finished highschool, she has to move away ; she has to cut all connections with them. Because as far as she was concerned, nobody should meet her again after this year. 

   Tapi the classmates tak pernah give up. They helped her, they stayed by her side, they shared everything with her; like a family. Unlike her old classmates. They gave her gifts at times, reminding her every single day how much they valued her. Belle, Jojo, Haware, Yunyun and Flora grew so close. They promised to love each other despite everything. 

   One night, Flora sat on her bed; thinking and weeping. "Should I tell them? The fact that im different? That I have nothing to offer but loyalty. Humans are not for vampires. Aren't they?" She cried all night,  as she had never had bestfriends for her entire 400 years life. 

   The next morning, Flora told Belle, Jojo, Haware, and Yunyun everything! She cried so hard knowing that they would all be terrified and scared of her. They might kill her too. It could be the turning point of her life. She said, "Girls, Im a monster. Im nothing but a monster. You are all so beautiful, and Im not. You made me feel alive, when Im not. You made my days, when all I have were nights. Im so sorry"

   Belle: A monster? You are gorgeous!
   Haware: You are the one who makes us alive.
   Jojo: You made my days, Flora.
   Yunyun: I prefer living with a vampire like you than humans.

   They fell into each other's arms. Flora had nothing to regret now. She had everything. They decided to stay together, walaupun masing2 penuh dengan imperfections. 

Fifty years later. . .

   Belle looked at her grandchildren. They were playing happily by the pool; carefree. She went inside the house and she took a frame. The picture reminded her of old times. With Yunyun, Jojo, Haware and . . . Flora. Yes, Flora. Beautiful she is. They were all long gone. Leaving memories and good days.  
Well, nothing stays forever, right? Except Flora. 

The wind blowed. . .

   Belle smiled. Flora's already by her side; smiling. Belle was very grateful to have this fifteen years old girl in her life. She promised to stay, and she did. They all did. Belle held her hands, pulling her closer. Belle said, "Flora, I, too will be leaving this world soon. I wish I could stay young and beautiful like you. But I cant. What will happen to you, dear Flora?"

   Flora stared right into Belle's eyes, and she cried. "I know, Belle. I know. But Im okay. As far as your love stays with me. I have loved you for years. And I'll love you for a thousand more." 

   Friends are something. 


- NO END-
(as there are no endings in a relationship)

Ampunkan broken english yang manglish macam hape tu.
   

   

   
   


Sunday, 14 February 2016

Chapter 5: Anna

-Love is putting someone else's needs before yours-

Anna.  The most lovely girl in my life. She has her ups and downs. But when she's downbeat, she has never let her mood affects her. Maybe sometimes. Anna. Ada kalanya dia senyum je. Ada kalanya dia gelak je. Ada kalanya dia nangis. Ada kalanya dia diam.

   She puts me before herself. Ikhlasnya dia menghulur bantuan bila su susah. Ikhlasnya dia duduk di sebelah su waktu su menangis. Sayangnya dia pada su mungkin lebih dari sayangnya su pada dia. Ada kalanya su letih study, dia sanggup ajarkan su apa yang su tertinggal. Percayalah cakap su. Anna mungkin kata2 dia kasar, mungkin dia selalu ego, mungkin dia selalu pentingkan pendirian sendiri. 

   Tapi su dah tak tahan. Tak tahan dengan pandangan orang lain pada Anna. Ada yang kata dia pentingkan diri, manja, rampas su dari kawan2 lain. No! She's not. Dari jauh, Anna mungkin mcm tu. Cuba buka hati tu kenal dia betul2. Barulah sedar betapa baiknya hati Anna.  Malangnya, tak ramai yang nak buat macam tu :( Lebih suka buat spekulasi sendiri. 

   Ada juga yang pandang rendah pada dia. Hmm part ni su kurang faham. Apa kurangnya Anna banding kita semua, ye dok? Kenapa boleh layan orang lain elok2, tapi bila dengan Anna layan gitu2 aje? Mungkin ada sebabnya yang su sendiri tak tahu. Aasiif atas kejahilan su.

   Anna. Thank you, sayang for everything. Terima kasih sebab stay dengan su tak kira apa pun jadi. Terima kasih sbb maafkan kekasaran su yang kdg2 mmg tak jaga hati Anna. Terima kasih sbb jadi sahabat su walaupun Anna terpaksa terima macam2 kecaman bila kawan dengan su. Terima kasih sebab teman su menangis. Terima kasih sbb ingat pada su sedangkan su lupa pada Anna. Terima kasih sbb belikan su tart waktu birthday. Terima kasih sbb sanggup tebalkan muka pusing sana sini dalam bilik guru sbb nak ingatkan semua cikgu pasal birthday su. I value our friendship.

   Su sayang Anna. Sangat sayangkan Anna. Banyaknya kurang su ni, Anna masih boleh terima. Banyaknya salah su, Anna masih maafkan.

   Dearest, su harap dearest dapat tempat mulia di sisi Allah. Semoga malaikat sentiasa memayungimu. Dan semoga pintu syurga terbuka untukmu.



"Some people are worth melting for"


Loving can hurt
Loving can hurt sometimes
But it's the only thing that I know
When it gets hard
You know it can get hard sometimes
It is the only thing that makes us feel alive

We keep this love in a photograph
We made these memories for ourselves
Where our eyes are never closing
Hearts are never broken
Times forever frozen still

(Photograph)


-ukhti-

Chapter 4: Mulan

.My, my, what beautiful blossoms we have this year. But look, this one's late! I bet when it blooms, it will be most beautiful of all" said Fa Zhou, Mulan's father.

Oh my Mulan! Su gelar dia ni mulan sbb dia sepet2 lepas tu putih sgt. Tapi. Sbb utama su pilih Mulan sebagai nickname dia, sebab dia nampak kasar, tapi jiwa dia lembut sangat. Mulan. Kalau pandang dari jauh, memang nampak selamba, keras hati. Tambah pula dgn mata yang tajam seakan menjeling. Sedangkan, Mulan sgt prihatin dgn guru2 and sahabat2.  Dalam apa2 pun yang kami semua usahakan, Mulan mesti akan participate and hulurkan bantuan. Disayangi ramai sebab dia periang, bila senyum memang memukau.

   The stone. Ada kalanya su pandang awak lama2. Su pandang. Nak perhati. Betul ke awak betul2 keras hati. Betul ke awak kurang kisah dengan orang lain. Salah! Khoto'!

   Awak mudah tersentuh. Awak seronok bila awak dihargai. Awak nak manja2 jugak macam orang lain. Tapi awak segan. Awak nak juga kdg tu bermanja dengan ibu. Tapi awak malu. Awak nak juga jiwang waktu2 tertentu. Tapi awak tak tunjuk. 

   Benarlah kata orang. Gadis. Hati mmg macam kaca. Tapi kalau kita susun dan jaga kaca tu elok2, pasti kukuh kan! Awak.. Awak tak lama lagi bukan lagi sahabat yang ibu boleh jaga, boleh perhati dari jauh. Awak jauhh. Jauh dari ibu.

   Mulan. Tak lama lagi Mulan akan pergi berperang. As a woman. Semua benda akan makin susah. Stay strong, princess. Ibu? Ibu harap sangat saat2 ibu dengan Mulan and waktu2 ibu dengan korang semua kan jadi core memories yang ibu takkan lupa. Mungkin ibu tak berani bermanja dengan Mulan depan2, tapi hati ibu siapa yang tahu. Semoga menjadii ahlil jannah, hawa. :)

"The flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all."
   


Saturday, 13 February 2016

Missing you. ((part 2))

Okeyh. Fuhhh dah selesai kerja.

   Rindu sangat. Kalau dok scroll gallery dekat hp tu, sonang yo leleh air mato. Lagi2 bila terkenang balik apa jadi time tu. Tadi bila kakak sebut Ustazah Azlina, terus rasa rindu dengan ustazah molek sorang tu. Rasa nak peluk ustazah2 semua, nak habaq dekat depa betapa rindunya ceq pada depa. Betapa bersyukur nya dipertemukan dengan diorang ni.

   Berbalik pada sahabat2 ku yang taklah perfect taklah hebat mana taklah havoc mana tapi amat su cintai itu… su rasa diorang ni Allah hantar dalam macam2 bentuk. Ada yang datang sebagai peneman. Ada yang jadi pengajaran, ada yang Allah hantar untuk tolong su. Yang share ilmu? Memang ramailah.    Walaupun taklah orang kata number one student dekat sekolah, diorang tetap bersungguh nak mengajar. Kalau su tengah takda duit, atau most of the time lupa nak bawa duit, diorang lah yang hulur.

   Masing2 ada kelemahan. Dan masing2 jugak ada kelebihan. Memang su kalau nak kira salah su pada diorang ni haihh entah2 tak mampu diorang nak maafkan. Berdosanya su. Tapi jujur su cakap, diorang appreciate su sebagai sahabat. Memang lah kadang tu marah, gaduh, masam muka, lancar konfrontasi, tak puas hati, kami tetap pada akhirnya sedar yang kami ni bukan sesiapa tanpa kawan2. Kami nangis sepuasnya kalau part minta maaf tu of course lah kan dosa bertingkat-tingkat.

   Eh? Result dah dekat lah.

Missing you.

Ya Allah. Harini rasa rindu tu serang su macam haihhh memang rasa berat sgt. Rindunya Subhanallah dahsyat jugak ek. Terasa hilang pulak semua kenangan. Lama dah tak nampak wajah2 diorang ni ishh. ada kala tu pernah jugak su rasa macam haihh let go je lah diorang pun tak lama lagi nak pergi macam2 tempat. And mungkin, just 'mungkin', kami tak dapat bersua dah.

   Tapi. Macam mana kita nak lari dari precious friends macam tu. Yang susah ada dengan kita, senang kita dia tumpang gembira. Rutin su tiap2 hari dekat sekolah dulu semua Allah dah tarik. Allah bagi pulak su cabaran alaf ke 21 ni. Jap lepas ni su nak sambung.

Thursday, 11 February 2016

huha huha

Baru je last week, keluarga ukhti dari Sabah dtg. Lepas tu, kami pergi ke Muadzam Shah, Pahang utk jumpa dgn keluarga dari Johor. Abe kami ni bakal bernikah dgn org Pahang. Sampai je dekat sana, kitorang semua ((family I sgt besar)) chit chat chit chat, bual kosong, kecoh macam hape je. Maybe kalau ada org lalu rumah homestay tu time tu, msti diorang ingat kitorang ni gila. Sbb kami punya bercakap tu sebenarnya mcm menjerit. HAHAHAHAHA.  Malam tu kami pun gerak lah ke rumah perempuan.. Family Sabah ukhti ni sgt kekok dgn adat kita kita dkt Semenanjung ni. Diorang ikutkan aje. Alhamdulillah, abe selamat bernikah.

   Ukhti pelik, knp ramai yg pandang rendah dekat org Sabah. Terutamanya keluarga susah mcm keluarga ukhti ni. Ye, ukhti akui. Mmg pelajaran kami ni tak tinggi, kerja tak hebat mana, banyak kurangnya. Kami ni mmg jakun. Ke KLCC pun dah rasa mcm nampak Eiffel Tower. Banyak adat kami yg org lain tak paham, bahasa kami pun lain dari biasa. Kami gemar hidup ramai2, bonding. Kami ni senang cerita sgt sgt sgt sgt sayang dengan setiap ahli keluarga. Tak kisahlah anak buah ke, ipar duai ke, sepupu dua kali ke, sampai keluarga jauhh pun masih rapat. Nama kami? Mmg pelik2.

   Tak kira lah susah mana pun ahli keluarga kami, yg lain akan pakat tolong ramai2. Tu cara kami. And kami tak bangga diri. Kami tak tunjuk action dekat orang. Mungkin tak semua macam ni. Tapi sebahagian besar family ukhti mmg mcm ni. And RESPECT! Sgt respect dengan org yg respect kami. Kalau ada tetamu, biarpun tak banyak boleh jamu, apa yang ada tu kami keluarkan. And serius cakap, org semenanjung yg masuk keluarga kami mmg akan culture shock kejap.

   Macam mama ukhti. Dia sebenarnya sebelum nikah dengan papa ukhti, papa ukhti insist mama ikut balik kampung di Sabah. Nak tunjuk yg papa ukhti ni hidup susah, tak banyak boleh offer dekat mama. And taknak mama menyesal lepas kahwin dgn papa. Alhamdulillah, mama ukhti terima papa seadanya. Hari2 pi kerja tempuh hujan panas sama2 atas motor. 

   Biarlah 'kampung' mana pun kami ni. Kami bangga dan kami bahagia ada keluarga sebaik ini. Ukhti bersyukur Allah kurniakan keluarga yg sgt baik dua2 belah. Ukhti rasa beruntung and sentiasa berdoa moga kami semua ni ahlil jannah. Dapat lah berkampung ramai2 dekat syurga nanti. Hehehhe. Hangpa semua doakan ya. 


Assalamualaikum.

-ukhti-

Wednesday, 27 January 2016

Women. ( The world's most precious diamonds)

"The muslim woman who understands the teaching of her religion has wise and correct standard when it comes to choosing a husband"

"A woman's best jewellery is her shyness" - Sayyidatina Fatimah az-Zahra

"Islam has raised the status of woman from below the earth to so high that paradise lies at her feet"

"Men, be gentle with women when they please you and when they displease you" -Dr. Bilal Philips-

"When she is born, she opens the gates to Paradise. When she's married, she has completed half of her religion, and when she's a mother, paradise lies under her feet"

"Take my advice with regard to women. Act kindly towards women, for they were created from a rib, and the most crooked part of a rib is its uppermost.If you attempt to straighten it; you will break it, and if you leave it alone, it will remain crooked; so act kindly toward women" -Rasulullah, Muhammad S.A.W-

"If having children is a blessing, a righteous wife is the mother of all blessings" - Syeikh Yasir Qadhi-



Cuba teka kenapa su share semua ni? Haaa, sebab sekarang ni banyak pengaruh2 Barat yang selalu cakap muslim women ni oppressed lah dikongkong lah ditindas lah. NO! Kepada girls2 di luar sana, kita ni dah diangkat oleh Allah darjat kita disisi Islam. Jadi kita kena yakin dan sentiasa berdoa pada Allah azza wajalla. 

Nak tengok beberapa pendapat barat? Here you go, :

 




.  .  .  . "Ya Allah, lindungi kami kaum wanita, keturunan Hawa dengan perlindunganMU yang Maha Besar dari fitnah akhir zaman ya Allah. Allahumma ahyina bil iimaan. Allahumma amitna bil iimaan. Allahumah syurna bil iimann. Wa adkhilnal jannata maal iimaan. Aaamiin." 





Wednesday, 20 January 2016

Korang ingat tak?

Ingat tak .  .

 kita gilir2 tunggu turn tandas time mukhayyam.
 kita berhempas pulas dengan kamus Arab.
 kita bagi semangat dekat kawan2 time compete dekat Ihtifal.
 kita semua nangis ramai2 dalam surau.
 kita main2 dalam bilik wudhu.
 kita sorok2 makan.
 kita nanyi lagu birthday tiap kali birthday sesape,
 kita gelabah buat homework bila orang lain ingatkan.
 kita kumpul ramai2 cerita kosong.
 kita nyanyi kuat2 waktu budak lelaki takde.
 kita cat kelas sama2.



Ingat tak korang...

Amirah sapu kelas hari-hari.

Jijie buat muka pelik bila dia menari.

Aja punya mata dah nak terlelap waktu satu subjek tu.

Amno buat jelingan maut dekat semua orang. (hahahahha)

Fara mengelamun masa cikgu ajar.

Bellon kunyah makanan perlahan2.

Zahirah sibuk betulkan spect sambil salin nota.

Pana ketuk2 meja guna tangan and kadang tu buat muka mengejek bila ada orang pandang.

Wahyu selalu tanya cikgu soalan2 baru yang buat semua orang terhibur.

Piah buat muka blurr sepanjang masa.

Yano buat2 fokus padahal dia dah ngantuk.

Ain sibuk angguk dengan setiap apa yang cikgu kata. (sambil menganga)

Moi gelak dengan setiap lawak Teacher Ju.

Pah sibuk tulis diari.

Zati betulkan tudung dengan muka garang.

Awa sikit2 gelak sikit2 bercakap kadang2 fokus. 

Su??

Su pandang korang most of the time. Korang je tak perasan. Yelah sebab memori tu precious sangat. Little things yang kadang kita semua ambil mudah. 




:)

Assalamualaikum.

Tiba2, harini su rasa sunyi sgt. Su takut tak dapat jumpa kawan2 lagi :( Su takut sgt. Moga Allah pertemukan lagi. Aamiin.

Last year, tiap pagi.. Su akan bangun tidur, mandi, solat, and terus ke sekolah. Sarapan? Hehe Su jeis tak selera breakfast sebelum pukul 7. Tu sbb masa recess, Su dgn Awa cepat2 turun rehat beli nasi lemak/mihoon tomyam/nasi goreng dgn nugget. Biasanya, ada yang kirim makanan ((special delivery)).

Aip terlompat sampai rehat pulak. Okay, pagi2 tu bila melangkah masuk, biasanya akan terserempak dgn pengetua tercinta yg tak putus2 senyum. Kadang tu, pengetua pegang tangan lama sikit tanya apa2, "Form 5 ke? Belajar rajin-rajin" "Anak saya seorang ni kelas mana ye? Yang buat jamuan semalam ye?" "Waalaikumussalam.." .  .  ,  Tu lah pengetua kami. Yang mmg brsungguh. Tak kisahlah org kata  'SMK'  je pun, ilmu tu dekat mana2. Lepas tu, Su akan ke perhimpunan.. Sekolah kami tiap pagi pasang lagu nasyid, zikir, bacaan Al-Quran, Time tu kalau Su buka buku, mmg ilmu mudah masuk.

Tamat assembly, masuk kelas! Biasanya kalau first period ni waktu cikgu2 sains mmg semua malas je melangkah ke lab. Tapi ye kami gigihkan jugak. Biasanya paling awal naik Faroh atau Moi.  Bila waktu addmath, semua dah hilang semangat. Alhamdulillah, teacher kami Subhanallah mmg hati dia tu baik yang amat. Penyabar, selalu positif. Haa kami KAA ni special. Hari Isnin dan Khamis class sampai pukul 5. 2 kali rehat. 20 minit tu jugaklah kami kejar makan, solat bagai. Hmm, gigih jugak kita semua kan, korang?

Arabic time! Tak tau nak cakap apa. Ustazah ni mmg terbaik! Ntah apa yang buat kami berdebar tiap kali dia nak masuk. Padahal dah macam ibu sendiri. haihh kalau nak terus menulis boleh menangis agaknya. Rindunya.

Sunday, 17 January 2016

typing...

Chapter 3: Katniss Everdeen 


I was just joking. I was trying to cheer her. Dengan muzik yang boleh tahan sedih, students gilir2 salam cikgu, nangis sana, nangis sini, I myself couldn't wait to start crying. Last year. Siapa tak sedih kan? . . . . . Su tengok dia lama2. Su kacau dia sambil cuba nak tarik tangan dia. ((sebab dia sorok muka dgn tangan)). I looked at her.

 "Alaaa katniss.. Takkan dah nangis kot. Alolololo siannya dia.." Aku gelak2. 

She's tough. Cakap straightforward gila. No filter. HEHEHE. Katniss jenis yang jarang senyum, suka menjeling, tak pernah cakap depan2 yang dia care pasal orang, nampak 'macam' hati batu. But toyear, (( Today = hari ini ; Toyear= tahun ini)) hahahha jk jk. Okay. Toyear, I discovered her true self. Ada satu saat tu, dia kena pimpin something. And kebanyakan 'org yg dipimpin' was mad at her. Yes.I have to admit, she was wrong. So, she asked me what was wrong, and okay kalau siapa2 kenal su, su mmg tak pandai cakap straight, sbb hati orang lain tu bagi su penting. So, I told her few things yang su tak setuju dengan cara dia. Tapi tak semua. Until one day, she braved herself and dia tanya apa salah dia dekat sorang kawan. Si kawan ni pun terus terang bagitau dia semua benda, straight and no belok2. Katniss buat muka selamba. And terima je semua tu. But I know, deep inside her, she was sad. Esok tu dia terus ubah cara dia, and buat yang terbaik untuk betulkan keadaan.Su mmg impressed gila dengan Katniss. Dia terima salah dia, and dia ubah, and tak pernah ungkit dah pasal tu. 

... I looked at her. And yes she was crying. She was the first to cry that day. Katniss yang orang nampak garang and hati batu tu, menangis. And su terus hiba. Su nak cakap sikit la. Katniss ni memang antara orang yang bagi su special and one of a kind. Dia appreciate kawan2 and memang dia kadang tu jarang jaga hati orang, tapi dia sentiasa cuba dari hari ke hari. To be better. Tahun ni, kitorang banyak spent time sama2, buat kerja gila, and we finally became bestfriends. She's different. And wonderful. :) I love that girl.