expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, 15 August 2015

Balloon.

Lon. I called her that. Kali ni, ukhti nak ceritakan satu fairytale. Of an angel. (based on true story, not a tale actually hehe)

Okay. Bismillah. In the name of Allah. The most Gracious. The most Merciful.

Hmm. Nervous nak start becerita tentang insan yg sangat ukhti kagumi. Okay. Ukhti first time jumpa dengan Lon ni tahun lepas. Ukhti takut nak dekat dengan dia. Sebab dia nampak warak sangat. (rasa tak layak). But i donno how we ended up being so close to each other. And of course, ukhti jatuh cinta dengan peribadi dia. Sangat soft-spoken, humble, sporting, cintakan agama, and cintakan ilmu. Tapi dia ni kelakar. Selalu je buat orang gelak, rasa hilang bila dia tak datang, sayang dekat dia. One day, kitorang duk borak dengan beberapa org kawan yang lain. and suddenly, we talked about family.

"Eh. Korang rapat tak dgn adik beradik korang?" Ukhti tanya kawan2.

Masing2 cerita ada yang tak ngam dengan adik2, ada yang rapat dgn abang, ada yg menyampah dengan siblings. tapi ahha of coz, sayang tu tetap sayang.

"Hmm. Su rapat dengan kakak. Rapat gila. Everything kitorang share. Time dia ada gaduh, time takda rindu.."

Lon tetibe excited and cakap dia sama macam ukhti. Rapat gila dengan kakak dia. Kitorang mulalah share macam2 cerita pasal hubungan dengan kakak and we actually have many things in common. :)

Malam tu.

Dalam group whatsapp kelas, Lon hantar text yang buat semua orang terkejut. Wordless.

'Korang.. doakan kakak kita.. Dia tengah nazak. Kita dekat hospital ni.'

And dia dah tak online. Kitorang tertanya tanya khabar kakak dia. Ukhti doa sangat2 time tu moga Allah sembuhkan kakak dia. Sebab ukhti ada kakak macam Lon. Umur kakak Lon sama dengan kakak ukhti. Kakak ukhti dengan kakak Lon study tempat sama. I know that feelings!

Esok tu, ustazah bagitahu kakak Lon meninggal dunia. Beberapa hari berlalu, Lon still tak dtg skolah. Satu hari, dia serang ukhti dekat ask.fm. Dia kata dia sedih sangat kakak dia dah takde. But still, dia happy sebab kakak dia meninggal dengan cara yang sgt elok. Dia kata, dia sendiri nampak orang berebut-rebut nak solatkan jenazah arwah. Lon siap share lagi dengan ukhti apa yang kakak dia amalkan beberapa bulan (atau beberapa minggu, not sure) sebelum dia meninggal.

Tak pernah putus zikir. Banyak solat sunat. Rajin berdoa pada Allah. Selalu baca Al-Quran dan mathurat. Tak pernah miss ibadah sunat and wajib setiap hari. Arwah sakit. Dalam keadaan beliau ingat pada Allah. Maka, Allah pun ingat padanya.

Well, kak Angel. I fell in love with you even you are no longer here, with us. anymore. Never met you and will never meet you here in dunya. But insyaAllah, su akan cari akak di jannah nanti. Aaamiin!

Al-fatihah. Akak ZNN.

Yang benar, ukhti.



sunshine..


" Pergi mana2 mesti pakai stokin. Tudung tu melekat je dekat kepala sepanjang hari. Labuh lak tu. Tak rimas ke. Nak cuci pinggan lagi. Nak tolong mengemas lagi. Handsock yang paling tak tahan tu. Haih!"


A conflict i have to face setiap kali balik kampung. Yes. My superaunties memang sentiasa supportive. Dah macam mak sendiri. Tapi kadang tu diorang pun rimas tengok kitorang (cousins and I) sebab hahahaha boleh kata 18 hours bertudung. Lengan panjang. Berstokin. One day, our uncle asked us one simple deep question.

"Eh. Kenapa korang sekarang dah tak salam aku ek?" (Dengan uncle J, panggilan 'aku' tu mesra, bukan kurang ajar)

"Lahh. Bukan muhrim la." kakak sepupuku menjawab. And we all guna nada gurau supaya Cik J tak terasa.

"Muhrim laa. Aku kan laki makcik kau."

"Tak lah, Ciik J.." aku sengih.

"Okay. Kejap ye." Kakak sepupu aku yg sorang lagi berkejar ambil hp dia and cepat2 mesej ustazah dia.

Ustazah pun reply,

Cuma pakcik seibu sebapa je yang muhrim . Adik beradik kandung mak dan ayah. Yang lain semua ajnabi. Sepupu pun bukan muhrim.

Cik J baca mesej tu and he just smiled. Sejak tu, dia dah paham. Dia tak pernah hulur tangan untuk salam lagi. Tak pernah tegur pasal tudung kitorang yang labuh tu. Fair and square.

So. Kak Su nk korang tahu, kadang tu orang bukannya menyampah tengok kita tutup aurat, jaga batas.. Cuma! Diorang tak tahu and perlu diberitahu. THAT IS OUR JOB! to let them know.

Berkaitan dengan tajuk post ni. Hihi. Bagi akak, gadis yg sempurna menutup aurat bagaikan sunshine. Yang bersinar and bagi cahaya dekat semua orang. Tapi orang susah nak dekat, and susah nak capai. And dia bawa benefit dengan semua orang. Hmm.

Yang benar,
UKHTI SU.

ps: doakan ukhti dapat bertemu Nouman Ali Khan. :(